Kissanminttulelut

Kissanminttulelut ovat kautta aikain olleet kissojen suosiossa ja kissanomistajat ovat halunneet antaa kissoilleen näitä suunnatonta riemua tuovia leluja. Kissanmintussa on nepetalaktoni-nimistä ainetta, joka saa noin 60 % kissoista aivan sekaisin. Kissa nuolee ja pureskelee kissanminttua sisältävää lelua sekä kierii lelun kanssa ja puskee sitä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että uroskissat (etenkin leikkaamattomat) reagoivat kissanminttuun naaraskissoja useammin. Tämä selittynee sillä, että kissanminttu sisältää ainetta, joka muistuttaa erästä naaraskissan virtsan sisältämää ainetta.

Kissanminttulelujen aromit säilyvät pidempään, jos leluja säilytetään oikein. Sulje siis kissanminttulelut tiiviiseen muovipussiin silloin, kun kissa ei leiki niillä. Jotkin lähteet kertovat kissanmintun säilyttävän arominsa jopa sata vuotta - kunhan vain kissanminttu on säilytetty oikein. Kissanmintun aromit säilyvät hyvin ainakin 10 vuotta, tämän ovat omat kissani testanneet.

Jos tuntuu siltä, ettei kissanminttulelu tuoksu enää kissanmintulta yhtä voimakkaasti kuin ennen, rutistele sitä hieman kädessäsi. Näin kuivattu kissanminttu murenee ja aromit pääsevät jälleen valloilleen.

Kattipuodin kissanminttuleluissa on käytetty joko aitokissanminttua (Nepeta cataria) tai mirrinminttua (Nepeta x faassenii). Tuotteiden kuvauksissa kerrotaan, kumpaa yrttiä lelu sisältää.

Kissanminttuleluissa käytetty kissanminttu on kotimaista, Kattipuodin oman sadon kissanminttua. Aitokissanmintun ja mirrinmintun lisäksi minulla on useita muita lajikkeita ja etsin jatkuvasti uusia mielenkiintoisia kissanminttuja kokeiltavaksi ja kissanleluissa käytettäväksi. Kattipuodin kissanminttu on pääsääntöisesti voimakasaromisempaa kuin eläintarvikeliikkeiden myymät tai teollisiin kissanleluihin käytetyt kissanmintut. Tämä johtuu siitä, että Kattipuodin kissanmintusta ei käytetä varsia vaan pelkästään lehdet ja kukinnot, joissa on eniten kissojen rakastamaa aromia.

Kattipuodin kissanminttu kasvaa kesäisin maaseudun rauhassa Lohjalla. Kasvualustana no kompostimulta eikä keinotekoisia lannoitteita käytetä missään vaiheessa. Kastelu tapahtuu sade- ja kaivovedellä. Kissanminttusato korjataan juuri oikeaan aikaan, jolloin kasvin aromit ovat voimakkaimmillaan. Sadonkorjuu tapahtuu käsin. Poimimisen jälkeen kissanminttu niputetaan ja viedään kuivumaan vintille. Siellä se saa olla auringonpaahteessa, kunnes on riittävän kuivaa. Kuivunut kissanminttu hienonnetaan käsin ja pakataan tiiviisiin rasioihin ja pusseihin odottamaan käyttöä. Kuten muitakin yrttejä kuivattaessa, tulee kissanmintunkin kuivatuksessa välttää suoraa auringonvaloa - siksi Kattipuodin kissanminttu kuivataan auringonpaahteessa, muttei suorassa auringonvalossa.

Mirrinminttu on aitokissanmintun sukulaiskasvi. Yhtä moni kissa ei reagoi siihen kuin aitokissanminttuun, mutta Kattipuodin tuotekehittely- ja testiryhmän kaikki kissat pitävät mirrinmintusta yhtä paljon kuin aitokissanmintusta. Joidenkin asiakkaiden kissat eivät reagoi aitokissanminttuun, mutta pitävät kovasti mirrinmintusta.

Kaikki Kattipuodin kissanminttulelut ovat lohjalaista käsityötä. Ne ovat erittäin laadukkaita ja kissojen mielestä vastustamattomia - ja tietysti Kattipuodin omaa tuotantoa. Kissanminttulelujen tuotekehittelyssä korvaamattoman avun tarjoavat Kattipuodin tuotekehittely- ja testiryhmän laatutietoiset kissat. Kaikkien lelumallien on täytettävä ankaran kissaraadin asettamat kriteerit päästäkseen nettipuotiin.

Löydät kaikki kissanminttulelut kätevästi tästä kategoriasta.

Järjestä:
 

Kommentit

Kommentti
Facebook